Sklep socjalny

Fundacja ESPA, która działa już blisko 30 lat. Jednym z nowych projektów jest otwierany w Legnicy sklep socjalny.

Poszukujemy lokalne firmy produkcyjne oraz dystrybutorów, otwartych na działania Społecznej Odpowiedzialności Biznesu (CSR), które chciałyby dołączyć do inicjatywy i dostarczać nam produkty do sprzedaży w sklepie.

Jeśli sklep socjalny i pomoc drugiemu człowiekowi w potrzebie jest Ci bliska – skontaktuj się z nami: espa@fundacjaespa.org

Sklep socjalny będzie miał na celu pomoc ludziom, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji życiowej, w tym finansowej. Pomoc dotyczy zarówno rodzin, jak i osób żyjących samotnie.

Do projektu został zaproszony legnicki MOPS wraz z Urzędem Miasta Legnica, a dzięki współpracy z powyższymi instytucjami, zakupy w sklepie będą mogły robić osoby posiadając zaświadczenia z MOPS. Produkty sklepu będą dużo tańsze niż w tradycyjnych sklepach, stąd oferta staje się dużo bardziej atrakcyjna dla podopiecznych Fundacji.

Cele społecznego sklepu socjalnego są rozległe – oprócz przeciwdziałaniu marnotrawienia żywności, pojawiają się możliwości realnej zmiany życia i nawyków klientów. Jest to również możliwości nauczania zarządzania finansami domowymi, integracja społeczna oraz szeroko pojęte aspekty edukacyjne dla każdego – zarówno podopiecznego jak i wolontariusza.

Obecnie prowadzony jest remont, który wkroczył w ostateczną fazę. Ufamy, że za kilka tygodni placówka będzie otwarta.

Współpracując z nami poprzez bezpłatne przekazanie towaru lub odsprzedaż za niewielką kwotę, wspieracie Państwo codzienne życie kilku tysięcy mieszkańców Legnicy, unikając tym samym kosztownych procedur utylizacji produktów.