Czy wiesz, że w Polsce ok. 1,6 miliona osób żyje w skrajnym ubóstwie, czyli dysponuje miesięczną kwotą mniejszą niż 600zł na osobę w rodzinie? A to oznacza, że każdego dnia rodziny, samotni rodzice, osoby starsze czy chore stają przed dylematem co kupić: jedzenie, leki czy rachunki. Obecna sytuacja na świecie, pogłębia się kryzys – wielu ludzi traci pracę, poważnie choruje, żyje w izolacji.

Lodówki społeczne są odpowiedzią na brak żywności. Stoją na zewnątrz i dostępne są dla każdego potrzebującego. Jeśli masz za dużo jedzenia – możesz włożyć je do lodówki, potrzebujesz jedzenia – wyciągnij je z lodówki.

Jakie produkty można przynosić do lodówki społecznej?

• takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać;
  • takie, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia);
  • w szczelnym pojemniku tak, aby przy ich wyjmowaniu nic się nie rozlało;
  • sery, jogurty, twarogi – oryginalne i szczelnie zapakowane;
  • owoce i warzywa;
  • konserwy, oryginalne przetwory w słoikach hermetycznie zapakowane;
lodówka

Legnicka lodówka społeczne jest efektem współpracy firmy Winiary, Fundacji CHOPS i Fundacji ESPA, władz miasta oraz Jadłodzielni Legnica. Lodówka znajduje się przy ulicy Wrocławskiej w pobliżu butiku socjalnego Fundacji ESPA.