PRZYGODA NA DZIKIM ZACHODZIE

Jest w Europie takie miejsce, w którym westernowa atmosfera i prawie identyczne jak na Dzikim Zachodzie warunki pozwalają na przeżycie prawdziwej kowbojskiej przygody – Western City „Lone Star“ w Höör, u naszych szwedzkich sąsiadów. Położony w leśnej, malowniczej scenerii ośrodek wybudowany został i urządzony w sposób, który imituje idealnie warunki życia na Dzikim Zachodzie. Prowadzony przez grupę fascynatów kowbojskiego życia, ludzi z wielką pasją, zapewnia osobom go odwiedzającym rozrywkę na najwyższym poziomie. Wśród atrakcji m.in. jazda konna, spływy kajakowe, strzelanie z łuku, basen, tańce kowbojskie, zabawa przy prawdziwej muzyce country, i wiele innych…

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w letnich wyjazdach Fundacji ESPA w 2019 roku.

Za każdym razem nasze wyjazdy cieszą się dużym zainteresowaniem więc postanowiliśmy poszerzyć ofertę o kolejny III turnus obozu. Młodzież może wziąć udział w Młodzieżowym Obozie Chrześcijańskim a dodatkowo każdy może przedłużyć swój pobyt o udział w Festiwalach. Ponieważ zakończenie roku szkolnego wypada dnia 21-go czerwca, to pozwala nam na rozpoczęcie obozów już od 23-go czerwca i daje duży wybór terminów wyjazdu aż do końca lipca.

ZOBACZ FILM Z OBOZU

INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE

ZAKWATEROWANIE

Ośrodek „Lone Star“ położony jest na terenie leśnym. Dysponuje kilkoma budynkami, w stylu wzorowanym na architekturze Dzikiego Zachodu. W budynkach znajdują się pokoje wieloosobowe. Aby wskazać osoby, z którymi uczestnik chciałby być zakwaterowany, należy wpisać ich dane, wypełniając formularz zgłoszeniowy.

TERMINY

REJESTRACJA

Aby wziąć udział w obozie należy wypełnić stosowny do wybranego turnusu formularz zgłoszeniowy (zielone przyciski poniżej). W przypadku zgłoszeń rodzinnych należy podać dane każdego uczestnika wyjazdu.

Niezwłocznie po przesłaniu zgłoszenia, w terminie do 5 dni należy przekazać opłatę rejestracyjną w wysokości 200zł za osobę, na niżej podany, dedykowany numer rachunku Fundacji.

Uwaga jest to wpłata bezzwrotna w formie darowizny, dlatego w tytule należy wpisać: „darowizna na cele statutowe”.

W przypadku wpłaty z rachunku innego niż osoby zgłaszającej, prosimy o informację mailową w tej sprawie.

W przypadku rezygnacji z wyjazdu wpłata darowizny nie jest zwracana, możliwe jest jedynie przeniesienie jej na inną, nie zgłoszoną wcześniej osobę zgłoszoną na swoje miejsce.

Numer rachunku do wpłat:
Fundacja ESPA
Wpłata tytułem: „darowizna od – imię i nazwisko

Pozostała część opłat za obóz płatna jest w dwóch równych ratach w terminach:

01.03.2019.

01.05.2019.

KOSZTY

KOSZT UCZESTNICTWA

• 990zł – osoba dorosła oraz dziecko, które ukończyło 12 lat
  • 690zł – dziecko w wieku 3-12 lat
  • 250zł – dziecko do lat 3

Cena obejmuje: transport autokarem z Legnicy oraz promem na trasie Świnoujście – Ystad, zakwaterowanie, pełne wyżywienie, wycieczki, gry plenerowe, zajęcia rekreacyjne i wiele niespodzianek.
Ukończony wiek dziecka określa jego data urodzenia przed wyjazdem na obóz, nie rocznik.

opcjonalnie:

• 280zł – 300zł* – wycieczka do LEGOLANDu w Danii (dzieci do lat 3 – 120zł)
  • 250zł* – udział w Festiwalach
  • 990zł* – udział w obozie młodzieżowym

*kwota niezależnie od wieku uczestnika, a w przypadku wyjazdu do Legolandu uzależniona od kursu walut, nie powinna przekroczyć 300zł

Możliwe zniżki:

1. Obniżona cena za kolejne dzieci (powyżej 3 lat) w ramach jednej rodziny:
    • 660zł – drugie dziecko w rodzinie
    • 630zł – trzecie dziecko w rodzinie
    • 610zł – czwarte (lub więcej) dziecko w rodzinie
  2. Rodzina będąca w systemie pieczy zastępczej jest upoważniona do dodatkowej zniżki w wysokości 50% od dziecka powyżej 3 lat oraz osoby dorosłej i dzieci powyżej 12 lat.
  3. Najmłodsze dzieci (do 3 lat) nie są objęte żadną zniżką z uwagi na przyjętą minimalną opłatę.
  4. Rodziny w systemie pieczy zastępczej, będące podopiecznymi Fundacji ESPA, wspierające Fundację w formie regularnych darowizn w ciągu roku, są zwolnione z opłaty za obóz wynikającej z kosztów obozu. Wpłacają jedynie darowiznę w ramach zgłoszenia rejestracyjnego w wysokości 200zł od osoby niezależnie od wieku uczestnika. Zwolnienie dotyczy udziału w jednym turnusie w ciągu roku. W przypadku chęci udziału w kolejnym turnusie opłata dla takiego zgłoszenia wynosi jak za rodzinę w systemie pieczy zastępczej z uwzględnieniem 50% rabatu (patrz punkt 2).
  5. Osoby uczestniczące w wolontariatach wyjazdowych Fundacji ESPA (np. w Szwecji lub Izraelu), mogą otrzymać dodatkową zniżkę w wysokości 200zł. Zniżka ta dotyczy kosztów obozu i nie zwalnia z opłaty rejestracyjnej.

FORMULARZE REJESTRACYJNE

WYCIECZKA DO LEGOLANDU

W tym roku zaplanowaliśmy całodniową wycieczkę autokarem do Legolandu w Danii. Jest to niepowtarzalny park rozrywki, znany na całym świecie. Oprócz wizyty w miejscu, gdzie narodziły się klocki Lego będziemy uczestniczyli w atrakcjach parku, który słynie z wyjątkowych atrakcji. Wejście do Legolandu jest dość drogie, dlatego jest to wyjazd opcjonalny dla chętnych, odbędzie się tylko w przypadku zebrania wystarczającej ilości osób (min na jeden autokar) o czym poinformujemy po zakończeniu rejestracji na dany turnus. Jeśli wyrażasz zainteresowanie udziałem w tej wycieczce, zaznacz odpowiednie pole podczas wypełniania zgłoszenia rejestracyjnego.

Dzieci do lat 3 opłata wynosi 120zł.

Więcej o atrakcjach LEGOLAND można przeczytać na stronie: https://www.legoland.dk/

UDZIAŁ W FESTIWALACH

W terminie 14.07.20.07. odbywają się w Szwecji Festiwale, w których można wziąć udział uczestnicząc w wyjątkowych wydarzeniach, gdzie nasi przyjaciele z Kingdom Center mają swoje stoiska sprzedażowe oraz prezentują ośrodek oraz kulturę dzikiego zachodu. W Festiwalach mogą brać udział całe rodziny jak i młodzież. Młodzież do lat 18 musi być pod opieką osoby dorosłej. Więcej na temat Festiwali można dowiedzieć się telefonicznie, pod numerem: 604 970 790.

Opłata za udział w Festiwalach wynosi 250zł od osoby.

CHRZEŚCIJAŃSKI OBÓZ MŁODZIEŻOWY

Wspaniała możliwość dla młodzieży, aby spotkać się z rówieśnikami z krajów Europy i nie tylko! Obóz młodzieżowy jest dla osób, które ukończyły 15lat. Ponieważ odbywa się on w tym samym czasie co obóz rodzinny, warunkiem udziału osób poniżej 18lat jest obecność opiekuna na obozie rodzinnym. Obóz jest dla osób posługujących się językiem angielskim w stopniu minimum komunikatywnym.

WOLONTARIAT

Podczas każdego turnusu obozu rodzinnego potrzebne są dwie osoby chętne do pomocy przy obsłudze obozu. Poszukujemy osoby chętne do pomocy przy wydarzeniu. Wymagana jest znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym. Wolontariusz może uczestniczyć w każdym turnusie obozowym oraz w Festiwalach. Osoba ta będzie odpowiedzialna za pomoc: w koordynacji dyżurów, wycieczek, zabaw z dziećmi i rodzinami, inne wg potrzeby organizatorów. Wolontariusz zgłasza się poprzez formularz, tak jak uczestnik, zaznaczając w uwagach chęć udziału w wolontariacie. Opłata za wolontariat to jedynie pokrycie kosztów dojazdu do Szwecji, możliwe jest dotrzeć we własnym zakresie, ale możliwy jest też przejazd razem z grupą autokarem. Zanim osoba zdecyduje się na wolontariat wymagana jest rozmowa z organizatorem, w tym celu prośba o kontakt pod numerem telefonu: 604 970 790.

W razie jakichkolwiek pytań dotyczących zgłoszeń itp., można kontaktować się z Fundacją:

Iwoną Palimąka – telefonicznie: 508 156 792 lub mailowo: iwona@norpal.pl
Norbert Palimąka – telefonicznie: 604 970 790 lub mailowo: norbert@norpal.pl

ORGANIZATOR

Organizatorem wyjazdu jest Fundacja ESPA. Każdy z uczestników bierze udział w wyjeździe
na własną odpowiedzialność a w przypadku dzieci wyłącznie pod opieką i odpowiedzialnością osoby dorosłej.
Dodatkowe informacje można uzyskać:

– pisząc na adres: espa@fundacjaespa.org

– telefonicznie, pod numerem: 508 156 792