Mysłowicki Oddział Fundacji ESPA

Kim jesteśmy:

Iwona Kowalczyk – jestem rodziną zastępczą zawodową od wielu lat. W nasze fundacji zajmuję się organizacją imprez, atrakcji turystycznych dla naszych dzieci i opiekunów.
Leszek Adamski – prezes Mysłowickiego Oddziału Fundacji. Zajmuję się pozyskiwaniem funduszy oraz tworzeniem bazy pomocy dla rodzin zastępczych. Jestem również odpowiedzialny za działania dotyczące budowy struktury fundacji.
Katarzyna Kubik – jestem rodziną zastępczą zawodową, emerytowanym nauczycielem działającym na rzecz fundacji z potrzeby serca. Zajmuję się redagowaniem i opisywaniem naszych działań.

Nasza Misja:

Wraz z listopadem 2018 przyłączamy się do Fundacji ESPA, która od lat wspiera rodziny zastępcze. Zawodowe Rodziny Zastępcze z Mysłowic od wielu lat współpracują z tą organizacją.

Dzieci z naszych rodzin doświadczyły wiele dobrego , przeżyły wiele wspaniałych wyjazdów , spotkań ze wspaniałymi ludźmi , którym leży na sercu los dzieci i młodzieży. Fundacja ESPA to miejsce dla każdego.

Chcemy współpracować ze wszystkimi rodzinami zastępczymi z Mysłowic, chcemy pomagać również dzieciom i młodzieży z rodzin dysfunkcyjnych.
Naszym głównym celem jest niesienie pomocy wszędzie tam , gdzie jest ona najbardziej potrzebna.
Działalność Fundacji skoncentrowana jest przede wszystkim na młodym pokoleniu.
Przez edukację chcemy kształtować przyszłe pokolenie ludzi odpowiedzialnych , wywierających pozytywny wpływ na otoczenie.

„Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz , jeśli nie wie – wytłumacz , jeśli nie może – pomóż ” – Janusz Korczak

Taka właśnie jest Fundacja ESPA : uczy , tłumaczy , pomaga, aktywizuje.

Aby lepiej się poznać zapraszamy wszystkie dzieci wraz z rodzicami do wspólnej zabawy ,na Mysłowickim Jarmarku Świątecznym w dniach od 7 -9 grudnia 2018.

Cele dla Fundacji ESPA w Mysłowicach

I. Działania lobbingowe w mieście:

1. Dofinansowanie do letniego i zimowego wypoczynku do 2000 zl ( na podstawie oświadczenia)
  2. Finanse na przyjęcie nowego dziecka
  3. Wynagrodzenie dla Rodzin Zastępczych Zawodowych minimalna + 1000 zł (umowa o pracę)
  4. Mieszkania dla rodzin zawodowych np.2 mieszkania komunalne
  5. Zapewnienie z zasobów miasta mieszkań dla usamodzielnianych dzieci
  6. Opracowanie we współpracy z UM strategii dla Mysłowic w zakresie systemu pieczy zastępczej rodziny zawodowe

Historia naszych rodzin

RODZINA ZASTĘPCZA

„Wszyscy wiedzą jak wychowywać dzieci- poza ludźmi , którzy faktycznie je mają.” – P.J.O’Rourke

W ten sposób można by podsumować rodzicielstwo zastępcze. Jest wiele artykułów nt. rodzin zastępczych , ale większość z nich mówi o kłopotach, problemach z dziećmi , rodzicami biologicznymi i instytucjami. Taka jest codzienność rodzin zastępczych.

A zaczyna się wszystko tak pięknie , najczęściej od rozmowy małżonków. Słuchaj odchowaliśmy już własne dzieci. I chyba nieźle. Dobrze przygotowaliśmy ich do życia dorosłego. Mamy warunki , dużo miejsca w domu i ogromne serca , wrażliwe na krzywdę dzieci. Zostańmy rodziną zastępczą.

I zaczyna się długa droga do bycia rodziną. Kursy, szkolenia na których jedni nas straszą, drudzy mówią o misji o radości bycia rodzicem zastępczym. Ta mieszanka emocji powoduje wzrost napięcia niepewności , ale i poczucia że damy radę.

I nagle , któregoś popołudnia pojawia się w naszym domu mały człowiek, jest na tym świecie od kilku tygodni. Ma smutne oczy, ślady pobicia na twarz. Bierzesz go na ręce i nagle świat zamiera , nie wiesz co masz dalej robić. Dziecko nie płacze nie uśmiecha się. A tobie serce kołacze a oczy masz pełne łez. I nagle przychodzi olśnienie, przecież to twoje dziecko i kochasz go z całych sił. I wychowujesz jak tylko najlepiej potrafisz. Nieważne jak długo pozostanie w twoim życiu, może za rok czy dwa będziecie musieli się rozstać i będzie bolało bardzo i długo , ale to przecież nie ważne. Po paru tygodniach obserwujesz pierwszy uśmiech na twarzy malucha. I w tedy już wiesz jesteśmy Rodziną. Po wielu latach patrzysz na zdjęcia dzieci , które przez krótką chwile (kilka lat) swojego życia tworzyły z Wami rodziny i wiesz że obecnie mają się dobrze , to pomimo wszelkich kłopotów o których możesz przeczytać w gazecie , Internecie czy fachowych publikacjach dochodzisz do wniosku , że warto było.

Na koniec chciałabym wrócić do cytatu umieszczonego na wstępie. Nic dodać , nic ująć. Każde dziecko , które trafi do Twojej rodziny będzie wymagało od Was bycia rodzicami świadomymi.Za każdym razem będziesz zaczynać od nowa. Każde dziecko które trafi do twojego domu będzie potrzebowało innej pomocy specjalistów , ale jedno się nie zmieni , musisz je kochać bezwarunkowo , bo:

„ posiadanie dzieci jest jak mieszkanie w akademiku – nikt nie śpi, wszystko jest zepsute i często ktoś wymiotuje.( Ray Romano)”

I niech Cię ten cytat nie przestraszy . W rodzinie zastępczej, tak jak w każdej innej czasami jest zabawnie , czasem poważnie, ale z pewnością warto zostać Rodziną Zastępczą.

Działania szkoleniowe:

1. Szkolenia dla rodzin zastępczych i pracowników MOPSS ( Iwonka Mrukwa )

2. Szkolenia z zakresu FAS-u ( Barbara Ptak )

Działania promocyjne i reklamowe – reklama społeczna dotycząca FAS-u:

1. Pozyskiwanie funduszy: Iwonka Kowalczyk
  2. Działalność w zakresie wsparcia materialnego: Basia Wszołek , Marta Urbaniak, ESPA Legnica – dary rzeczowe , stworzenie bazy pomocy dla rodzin zastępczych – Leszek Adamski
  3. Działania dotyczące budowy struktury fundacji: Leszek Adamski

KONTAKT Oddział Mysłowice: