Misja w Kenii

Jak się zaczęło?

W listopadzie 2016 roku Samuel Omufwoko Nawali wraz z żoną Millie Mukami Omufwoko, założyciele Rainedge International Center, odwiedzili Polskę i Fundację ESPA. Mieliśmy okazję jako Fundacja zorganizować dla nich wyjazd do Gimnazjum w Polkowicach na prelekcje o ich służbie wśród dzieci w Kenii, a wieczorem odbyło się spotkanie w Legnicy wraz z zaproszonymi gośćmi, którzy również usłyszeli historię Rainedge International Center. Bardzo poruszająca okazała się być historia powstania służby wśród dzieci w miejscowości Nakuru. Jako Fundacja postanowiliśmy pomóc tej wspaniałej inicjatywie i znaleźć chętnych ludzi, którzy zdecydują się wesprzeć dzieci z Kenii w ich edukacji.

Czym zajmuje się ta służba?

Rainedge International Center zajmuje się edukacją dzieci, które z różnych powodów trafiły na ulicę i żyją bez nadziei, zdane tylko na siebie. Centrum zapewnia im lokum do spania oraz wyżywienie, a także, co najważniejsze, prowadzi szkołę podstawową i od niedawna średnią, aby zapewnić dzieciom edukację. Oprócz tego istnieje możliwość zdobyć doświadczenie zawodowe, by móc w przyszłości znaleźć pracę. Centrum jest również otwarte dla dzieci ze społeczności lokalnej, które mają możliwość uczenia się za niewielkie czesne. W każdą sobotę centrum jest otwarte dla dzieci z miasta oraz z domu, który prowadzą, aby wspólnie się bawić i zjeść razem posiłek.
Więcej na temat projektu można przeczytać tutaj: http://www.rainedge.net/projects/polski

Jak można pomóc?

Szukamy osoby chętne, które zaadoptują na odległość dziecko z Nakuru w Kenii. Adopcja Serca jest potrzebna, by służba ta miała wystarczające finanse i pokryła wszystkie wydatki, które pojawiają się każdego dnia. Chcemy pomóc w znalezieniu ludzi dobrej woli i tym samym wpłynąć na edukację dzieci z ulicy w Rainedge International Center.
Aby wypełnić formularz Adopcji na odległość, wejdź w link: http://www.rainedge.net/sponsor/poland
Więcej informacji o bieżących działaniach w centrum można znaleźć tutaj: https://www.facebook.com/RaineEdgeIntKenya/?fref=ts
Wypełnij formularz Adopcji!