CZYM JEST KONCEPCJA MIŁOŚCI I SZACUNKU?

Wierzymy, że miłość najlepiej motywuje kobietę, a szacunek najbardziej silnie motywuje mężczyznę. Badania pokazują, że podczas konfliktów małżeńskich mąż najczęściej reaguje, gdy czuje się nieszanowany, a żona reaguje, gdy czuje się niekochana. Poprosiliśmy 7 000 osób o odpowiedź na pytanie: kiedy jesteś w konflikcie ze swoim współmałżonkiem czy czujesz się niekochany lub nieszanowany? 83% mężczyzn powiedziało „czuję się nieszanowany” a 72% kobiet odpowiedziało, „czuję się niekochana”. Chociaż wszyscy potrzebujemy miłości i szacunku na równi, odczuwana potrzeba różni się w czasie konfliktu a różnica ta jest tak wyraźna, jak kolor różowy w zestawieniu z niebieskim!

Prowadzimy konferencje i dostarczamy zasoby ludziom w małżeństwach, w trakcie rozwodów, podczas separacji, randkowiczom i singlom. Mężczyźni i kobiety nauczani są rozwiązywania konfliktów, radzenia sobie z negatywnymi reakcjami (błędny krąg), wzajemnej motywacji, zaspokajania potrzeb (krąg ożywiający). Nawet ci, którzy czują się beznadziejnie w swoich relacjach będą mogli zrozumieć, jak radzić sobie z obojętnym lub niereagującym partnerem (krąg wynagrodzenia).

Każdy krąg koncentruje się na dwóch koncepcjach: miłości i szacunku. Te dwa słowa pojawiają się w badaniach społecznych i Biblii (Efezjan 5:33) jako dwa kluczowe składniki udanego małżeństwa. Z naszych badań wynika, że ​​uczestnicy konferencji „Miłość i szacunek”, oglądający DVD „Kochaj i szanuj” w małych grupach lub czytający materiały poświęcone Miłości i Szacunku doświadczają zrozumienia, przebaczenia, pojednania, zmiany i nadziei. Dzięki osobistemu wzbogaceniu usługują sobie nawzajem w małych grupach.

Emerson i Sarah Eggerichs

SPOTKANIA W MAŁYCH GRUPACH

Po przeprowadzonych konferencjach w kwietniu 2018 roku (Gdańsk, Warszawa, Legnica), uruchamiamy projekt spotkań w małych grupach dla małżeństw. Posiadając materiały (DVD oraz skrypt), jesteśmy w stanie w praktyczny, warszatatowy sposób prowadzić 8 spotkań aby pomóc lub wzmocnić więzi małżeńskie. Materiały jak i grupy są świetnym przygotowaniem również dla par, zamierzających wstąpić w związek małżeński. Idą spotkań jest indywidualna praca każdej osoby, przede wszystkim nad sobą, nad sowją postawą w związku a dopiero później można spojrzeć w tą drugą stronę.

Ufamy, że po niewielkim przygotowaniu liderów, każde małżeństwo z kilkuletnim doświadczeniem, chcące pracować z innymi małżeństwami, jest w stanie w warunkach domowych poprowadzić kilka innych małżeństw ku lepszemu. Dlatego skontaktuj się z nami, wyposażymy ciebie w niezbędą pomoc do prowadzenia spotkań.

Jeśli chciałbyś wziąć udział w spotkaniach małych grup jako uczestnik, wypełnij formularz, postaramy się skontaktować ciebie z liderami, pracującymi w twojej okolicy. Warto wziąć udział w spotkaniu niezależnie czy twoja relacja małżeńska kwitnie czy może potrzebujesz pomocy z zewnątrz w problemach przez które przechodzisz.

Dodatkowo wszystkim zarejestrowanym w projekcie uczestnikom oferujemy przesyłanie materiałów, informacji o tematyce małżeńskiej oraz o projektach i wydarzeniach Fundacji ESPA.

Rejestracja jest bezpłatna, w każdej chwili możesz się wypisać.

DOSTĘPNE MATERIAŁY DODATKOWE

Fundamenty miłosci i szacunku – Skrypt   18,00 zł brutto

Dr Eggerichs wraca w wielkim stylu – oto trzymasz w dłoniach studium dla małżeństw, które w błyskotliwy i sprawiający frajdę sposób niemal natychmiast poprawi jakość twojej relacji małżeńśtkiej!

Dr Emerson Eggerichs poprowadzi cię przez pięć podstawowych zasad, których zrozumienie wywoła u ciebie i twojego współmałżonka efekt „Aha” i sprawi, że spojrzycie na swoje małżeństwo z zupełnie innej strony. To przeznaczone dla małych grup studium, składające się z sześciu lekcji sprawi, że nauczysz się jak:

• docenić to, czym różnicie się od siebie;
  • stawić opór zgubnym wpływom współczesnej kultury;
  • przypomnieć sobie to, co sprawiło że zbliżyliście się do siebie;
  • zrozumieć, o co chodzi twojej teściowej;
  • w efektywny sposób kierować waszą relacją.

Fundamenty miłosci i szacunku – 2xDVD   85,00 zł brutto

• docenić to, czym różnicie się od siebie;
  • stawić opór zgubnym wpływom współczesnej kultury;
  • przypomnieć sobie to, co sprawiło że zbliżyliście się do siebie;
  • zrozumieć, o co chodzi twojej teściowej;
  • w efektywny sposób kierować waszą relacją.

Miłość i szacunek w rodzinie  34,90 zł brutto

Miłość i szacunek w rodzinie
Szacunek, jakiego pragną rodzice. Miłość, jakiej potrzebują dzieci

Dzieci potrzebują miłości. Rodzice potrzebują szacunku.

Dr Eggerichs wierzy, że dobre funkcjonowanie każdej rodziny powinno opierać się na tych dwóch krótkich założeniach. W swoim bestsellerze Miłość i szacunek w rodzinie autor wyjaśnia, że zwykle konflikty rodzinne narastają z powodu „rodzinnego błędnego koła”, czyli wtedy, gdy dzieci nie respektują swoich matek i ojców, a rodzice nie okazują dzieciom wystarczająco dużo miłości.
Dzięki poradom dr Eggerichsa, psychologa i chrześcijańskiego doradcy rodzinnego, autora bestsellerów (Miłość i szacunek, Język miłości i szacunku), nauczysz się m.in.:

• jak zatrzymać „rodzinne błędne koło”
  • jak nie krzyczeć na dzieci za to, że krzyczą
  • jak odpowiadać mądrze na niemądre słowa dzieci oraz spokojnie reagować na ich złość i płacz
  • jak okazywać dzieciom miłość, by czuły się naprawdę kochane
  • jak zmotywować swoje pociechy do okazywania szacunku rodzicom
  • jak unikać zachowań, które prowokują dzieci do agresji i oskarżeń.

Miłość i szacunek 34,90 zł brutto

Jedna z najbardziej popularnych w Ameryce książek o związkach damsko-męskich.

Dlaczego czasami wzajemne oczekiwania związanych ze sobą osób rozmijają się, i mimo najlepszych chęci wzajemna relacja zamyka się w błędnym kole stale powtarzanych problemów, kłótni i rozczarowań?

Dr Emerson Eggerichs przekonuje, że przyczyną jest odmienna konstrukcja psychiczna mężczyzn i kobiet i związane z tym odmienne priorytety i oczekiwania.

Mówiąc skrótowo, mężczyzna oczekuje,że w związku otrzyma przede wszystkim szacunek, kobieta natomiast –liczy przede wszystkim na miłość.

Jest to klucz i punkt wyjścia porozwiązywania trudności w związkach, ponieważ zapominanie o tej podstawowej zasadzie nakręca spiralę negatywnych reakcji – mężczyzna,który czuje się nieszanowany, nie ma ochoty na wyrażanie miłości wobec żony; kobieta, której mężczyzna nie okazuje miłości, nie ma ochoty na respektowanie jego praw i okazywanie mu szacunku. I tak bez końca.
Z błędnego kręgu wyjść można, uświadamiając sobie, że trzeba zmienić całe swoje nastawienie i poznając odmienność potrzeb drugiej osoby w związku